Omdat het lokaal dienstencentrum 1 jaar bestaat, zet het de deuren open zodat iedereen kan kennismaken met het aanbod. Vanaf 13.30 uur kan je in de cafetaria terecht voor een gratis pannenkoek. Tussendoor kan je de verschillende infostandjes bezoeken en naar de demo’s van line dance en move your body kijken. De jongste bezoekers kunnen zich uitleven op het springkasteel of zich laten grimeren.

Wat was de aanleiding van de oprichting van een lokaal dienstencentrum in Olen?

Het gemeentebestuur werkt al geruime tijd aan de ontwikkeling van een woonzorgzone. Dit is een gebied waarin wonen en zorg zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Er zijn uit dit concept al verschillende projecten gegroeid, waaronder het openen van het lokaal dienstencentrum. Het hoofddoel is vereenzaming en isolatie tegen te gaan.

Hoe deze doelstelling bereiken?

Kathleen Ganseman (centrumleider Komie Geire):“We proberen een programma aan te bieden dat zich tot een breed publiek richt. Laagdrempelige activiteiten, zoals zumba-lessen of een kaartnamiddag, spreken mensen snel aan om eens binnen te springen. Er is ook onze cafetaria die elke werkdag open is en waar je een krant kan komen lezen, iets kan drinken en andere mensen kan tegenkomen.

Daarnaast vinden er tal van workshops en lezingen plaats. De onderwerpen zijn heel uiteenlopend. De bedoeling is om mensen te stimuleren en te prikkelen.

Tot slot bieden we nog een vorm van dienstverlening aan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ons restaurant dat twee dagen per week open is. We zijn nu een half jaar bezig en hebben al een gemiddelde van dertien bezoekers per restaurantdag. We merken dat er steeds meer alleenstaande mensen komen die het dan leuk vinden om in groep aan tafel te gaan.”

1 jaar werking

Het eerste jaar was een zoektocht naar wat Komie Geire in Olen kan betekenen. Ondertussen zijn er al heel wat vaste bezoekers voor de wekelijkse activiteiten zoals bijvoorbeeld de kaart- en rummikubnamiddag. Ook de danslessen kennen een grote opkomst. Dankzij deze activiteiten kennen mensen nu de weg naar Komie Geire en maken ze ook kennis met de rest van het aanbod.

Tijdens de opendeurdag op 11 oktober kan je uitgebreid kennismaken met het aanbod.